Præst

Jeg er blevet spurgt, om jeg vil være tilknyttet Frie Grundtvigske som præst. Det har jeg sagt ja til. Med glæde!

Jeg hedder Ingrid Ank, er cand.theol. og til daglig leder af Grundtvig-Akademiet og redaktør af tidsskriftet Grundtvigsk Tidende. Og så er jeg formand for Foreningen Åndsfrihed og har i den forbindelse for nylig udgivet debatbogen ’At være demokrat er ikke at være bange’ (Klim 2020) sammen med folketingspolitikeren Daniel Toft Jakobsen (S). Jeg deltager gerne og ofte i diskussioner, der har med åndsfrihed at gøre, og holder også en del foredrag inden for det emne.

Jeg har tidligere bl.a. været forlagsredaktør, men jeg har også en præstekjole i skabet, som fx bliver taget ud, når jeg er vikar i Vartov og Københavns valgmenigheder. Jeg fik chancen for at blive ordineret, mens jeg arbejdede på forlaget, fordi jeg fik lov at få orlov til et kort vikariat i Holmens Kirke i København. Det er jeg meget taknemmelig for!

Og så har jeg undervist en masse – både voksne og børn. Da jeg lige var blevet færdig som teolog, arbejdede jeg i en periode som folkeskolelærer. Det begyndte egentlig bare som nogle vikartimer, men så voksede det, og inden for ret kort tid var jeg pludselig klasselærer i en første klasse og på fornavn med en halv skole, som jeg havde eller havde haft i fx engelsk, madkundskab, fransk, dansk-som-andet-sprog eller idræt. Selvom det efterhånden er et stykke tid siden, står de knap to år meget klart for mig. Det var så lærerigt! Og sjovt. Og levende. Både at undervise eleverne og at snakke (og feste og græde) med kollegerne på lærerværelset. Når jeg i dag indimellem er sendt ud som censor på læreruddannelsen, har jeg en fornemmelse af, at jeg ved lidt om, hvad det er for vigtige og vanskelige opgaver, der venter de studerende.

Sideløbende underviste jeg dengang også på folkeuniversitetet, bl.a. i de ’klassiske religionskritikere’, Nietzsche, Freud og Marx, og i filosoffen Paul Ricoeurs tanker om sprog, ondskab og kristendom. Både på folkeuniversitetet og i folkeskolen kunne ’de studerende’ være krævende – nogle gange på lidt forskellig vis. Jeg har også undervist en del konfirmander – i Holmens kirke og også tidligere, fx som studiejob. Jeg kan egentlig bare godt lide at tænke højt sammen med mennesker i alle aldre.

Jeg sætter enormt stor pris på at være del af ’den grundtvigske samtale’ i regi af Grundtvig-Akademiet. Det giver mig blik for at tænke delene af tilværelsen i forhold til hinanden. At se sammenhænge. Mellem nutidens påtrængende politiske spørgsmål og fortidens handlinger og tanker. Mellem det at elske og føle og det at arbejde og planlægge. Mellem det poetiske sprog og det argumenterende. Mellem det at være ’sig selv’ og det at være forbundet med andre, der også er ’sig selv’. Mellem tro og erkendelse. Med mere. Det er ikke sådan, at det hele flyder sammen, men jeg er optaget af at forstå sammenhænge.

Jeg skriver og har skrevet en del – bl.a. om Grundtvig. Hvis man er interesseret, kan man fx læse nogle artikler her:

Om mit forhold til Bibelen (det er der
selvfølgelig en hel del mere at sige om).

Om Grundtvig og ’nutiden’ (der ligger fire artikler i samme serie inde på sitet – og det var en virkelig interessant
opgave, fordi Grundtvig selvfølgelig ikke direkte siger noget til vores nutid, men alligevel måske heller ikke
er så fjern fra den endda).

Om Grundtvig og Hannah Arendt

Om hvad en ’grundtvigianer’ er for noget (måske har jeg
ændret lidt syn på det, siden jeg skrev den, i virkeligheden er jeg nok blevet mere ’optimist’).

Jeg glæder mig til at møde jer i Ollerup!